Blog/Dixhital Marketing, cfare eshte dhe pse eshte i rendesishem

Nese ju pelqen bota dixhitale, duhet te dini se kudo flitet per; Dixhital marketing, Social media marketing dhe shume terminologji te tjera si SEO, Sem, Display Advertising, Tweets Sponsored, Mobile, e-Buzz, Web Lisatering, Sentiment Analysis, Web dhe Marketing 3.0 e shume e shume te tjere. Midis librave, faqe interneti, blog, newsletter, mailing list, webinar ekziston nje “information overload” mbi keto terma, aq shume saqe shpesh ndiheni te corientuar.

Te nisemi nga Marketingu Dixhital

Cfare eshte Marketingu Dixhital dhe pse eshte kaq i rendesishem?

Perkufuzumi I Marketing Dixhital eshte teresia e aktiviteteve te marketingut qe perdorin kanalet e internetit per te zhvilluar rrjetin e tyre tregtar, analizojne tendencat e tregut, parashikojne ecurine dhe krijojne oferta per profilin e klientit te cilin synojne te arrijne. Aktiviteti I Dixhital Marketer perfshin te gjitha aktivietet e SEO dhe SEM (Search Engime Optimization dhe Search Engine Marketing) por gjithashtu perfshin aftesi dhe eksperienca specifike ne lidhje me mjete te tilla si Google, AdWordsm marketing e_mail, lead generation. Marketingu Dixhital eshte I rendesishem sepse ky aktivitet kombinohet me strategjite tradicionale te shitjeve. Nese ne mendojme per e_Commerce te cilet nuk kane nje dyqan fizik, atehere kuptojme rendesine e nje figure si ai I menaxherit dixhital, I cili di te terheqe klientet ne internet ne menhyren me te mire.

Tendencat dixhitale

Bota e Marketingut Dixhital, rritet me ritme te shpejta, nderkohe behet gjithmone dhe me e veshtire percaktimi i asaj se cfare do te ndodhe neser, mundohemi dhe perpiqemi te vezhgojme te tashmen dhe te percaktojme tendencat dixhitale.

BIG DATA: Ne ditet e sotme big data eshte nje miniere ari per marketingun. Deri kohet e fundit, shume web marketers i kane shmangur big data sepse nuk kishin aftesine e duhur apo edhe buxhetin qe i nevojitej per ta perdorur. Sot, mjetet e data mining dhe menaxhimi i te dhenave jane gjithmone dhe me te thjeshta per t’u perdorur.

SOCIAL MEDIA; Marketer, tregtaret me ne fund po njohin mediat sociale si nje kanal shitje, dhe jo me si nje strategji. Po kuptojne qe mediat sociale nuk jane vetem nje menyre komunikimi, dhe nuk funksionojne ne vetevete si nje“strategji”

REALITETI 3D; Eksperienca e klientit mbetet gjithmone prioriteti numer nje, edhe pse eshte ende ne zhvillim, teknologjia 3D mbetet nje domosdoshmeri per t’u integruar. Fillimisht ka nisur me industrine e lojrave, por po behet gjithmone me i perdorshem ne te gjithe sektoret. Mjaftojme te mendojme hotelet te cilet ofrojne nje pamje online 3D te dhomave te tyre apo videove te reja 3D te implementuara nga Facebook.

OMNICHANNEL; Nga marketing multikanal ne marketingun “omnichannel”, ky i fundit eshte ai i cili merr ne konsiderate perdorimin e te gjithe kanaleve qe jane te disponueshem. Shembull: Tweet pizza, Domino’s Pizza kane krijuar nje nga fushatat me te efektshme te marketingut omnichannel. Tendencat e momentit jane integrimi I experiences online dhe asaj offline. Kjo vlen si per shitesit e dores se dyte si dhe per B2B (business to business).

Menaxheri Dixhital dhe punesimi

Marketingu dixhital eshte nje sektor ne rritje te vazhdueshme keto vitet e fundit, sidomos per bizneset te cilet duan te perdorin internetin si nje menyre per te arritur klientet e tyre. Per ke deshiron te gjej pune ne web marketing mundesite nuk mungojne, sidomos ne qytetet e medha, profilet profesionale te ciklat kerkohen ne kete fushe jane te dryshme. Cfare duhet bere per te qene nje perfekt web marketing menaxher? Ne kete sektor ka shume profesioniste me background te ndryshme; ata qe kane studiuar informatike, kush marketing, apo shkencat e komunikimit. Dixhital marketing eshte nje pune e cila ofron per ke do te punoje ne nje kompani apo edhe per ata qe duan te bejne freelance. Ndiqni bloget e ketij sektori, forumet apo community jini gjithmone te azhornuar mbi te rejat, mbani te fokusuar aktivitet e kolegeve tuaj dhe kontakte ne rrjetet te ndryshme sociale, beni kerkime individuale cdo here qe gjeni dicka qe nuk njihni, vini ne praktike njohurite e reja por mbi te gjitha beni network me koleget tuaj, shkembeni eksperienca dhe ndani mendime dhe informacione.

Si behesh menaxher marketingu dixhital?

Menaxheri I marketingut dixhital eshte figura e cila koordinon dhe menaxhon nje ekip dixhital brenda nje agjencie apo kompanie qe zhvillon nje plan efektiv te marketingut dhe komunikimit per nje produkt apo nje sherbim; menaxheri I web marketing domosdoshmerisht duhet te kete nje game te gjere njohurish dixhitale: me pak fjale ai duhet te njohe secilen dege te Web Marketing. Duhet te kete njohuri ne Web Design, SEO, dmth njohuri ne pozicionimin ne motorrin e kerkimit. Duhet te njohe boten e Advertising; duke u nisur nga AdWords dhe deri ne fushatat e remarketing dhe ne rrjetet sociale. Ndiqni kurse Digital Marketing si ne klasa universitete po ashtu edhe e_learning online.